Kvinnor driver förändring inom Life Sciences - ALTEN Sweden

Kvinnor driver förändring inom Life Sciences

Karriärvägar – ALTENs kvinnor och män är drivkraften bakom vår verksamhet. Vår koncerns förmåga att utveckla och främja de bästa talangerna är grundläggande för att vi ska kunna möta våra kunders behov. Under de senaste åren har vi gjort stora ansträngningar för att motverka vissa utbredda stereotyper och missuppfattningar för att uppmuntra unga kvinnor att välja ingenjörsyrken. Elizabeth Sydney och Jana Lejaeghere är de perfekta exemplen av detta.

ELIZABETH SYDNEY /
FORSKNINGSINGENJÖR PÅ ALTEN SWEDEN

Elizabeth Sydney, som föddes i Nigeria och flyttade till Göteborg som tonåring, bestämde sig för att fortsätta sin högre utbildning i USA, där hon tog sin examen i kemi vid California State University, Long Beach. Under sin utbildning genomförde hon två års forskning inom elektrokemi. Idag arbetar Elizabeth som forskningsingenjör inom Life Science-divisionen på ALTEN Sverige.

Vad innebär det att Bygga morgondagens värld?

– ”För mig innebär att bygga Morgondagens värld att fatta och verkställa beslut som gör världen enklare och bättre för kommande generationer. Det har skett en enorm utveckling när det gäller hållbarhet i de senaste och kommande innovationerna, och jag tror att det kommer att ha en positiv inverkan på byggandet av morgondagens värld. AI kommer definitivt att ha en inverkan, med den hastighet och takt som det implementeras.”


Jag strävar efter excellens i varje projekt jag tar mig an, är tillräckligt modig för att stå bakom mina beslut, arbetar med att bygga förtroende hos mina kollegor och chefer, är tillräckligt nyfiken för att alltid fråga efter olika projekt och är uthållig i alla uppgifter jag får. När jag ska hitta ett jobb är det viktigt för mig att det alltid finns utrymme för professionell utveckling, samtidigt som jag vill ha en bra balans mellan arbete och privatliv.

JANA LEJAEGHERE /
QA-INGENJÖR PÅ ALTEN BELGIEN

Efter att ha studerat vid universitetet i Antwerpen och fördjupat sin bakgrund inom farmaceutisk vetenskap bestämde sig Jana för att välja industrin i stället för att arbeta på apotek. Hon anställdes i ALTENs konsultteam strax efter sin examen, vilket var hennes första arbetslivserfarenhet.

”Som konsult för ALTEN”, säger Jana, ”arbetar jag med kvalitetssäkring. Jag är här för att garantera patientens liv och förtroende.” Jana arbetar för närvarande med en innovativ behandling för en typ av blodcancer som kallas multipelt myelom – vilket innebär en ganska unik process.

Inspirerar ditt arbete dig till att bli en bättre människa och expert?

– ”På grund av de produkter och de patienter vi arbetar för har jag haft möjlighet att arbeta med mycket sällsynta sjukdomar, som tillväxthormon, vacciner eller cancerbehandlingar. Man känner verkligen samhörigheten med patienterna, även om man aldrig har direktkontakt med dem. Man vet att man arbetar för ett syfte: att hjälpa människor och rädda liv. Det är det som hjälper en att ta sig igenom dagen och det som gör att ditt jobb känns viktigt.”


”Vi tar patientens blod och sedan programmerar vi om de vita blodkropparna så att de angriper cancerceller i stället för andra saker. Så i princip bygger vi upp patientens eget försvarssystem mot cancer, vilket är anmärkningsvärt. Tekniken är mycket avancerad och kan potentiellt också vara ett sätt att behandla många andra cancerformer. Och det är något som vi nu ger världen tillgång till. Det är fantastiskt!”

ATT GÅ VIDARE